Hop til hovedindholdet

KABS VIDEN logo

STOFMISBRUG 2017


Dato og tid

Tirsdag d. 14. marts 2017 kl. 10:00 til onsdag d. 15. marts 2017 kl. 14:00

Tilmeldingsfrist

Onsdag d. 1. marts 2017 kl. 12:00

Sted

Munkebjerg Hotel, Munkebjergvej 125, 7100 Vejle Munkebjerg Hotel
Munkebjergvej 125
7100 Vejle

STOFMISBRUG 2017


Arrangementsbeskrivelse

 - bottom up, brugerperspektivet

Mentalisering, empati, håndtering af vrede og frustration hos brugere, der har svært ved at orientere sig i systemet og dets velmente tilbud. Pendulet er ved at svinge fra ekspertstyring til en større forståelse for brugernes oplevede behov.

Årets konference vender glasset på hovedet og gør nogle nedslag i brugerperspektivet. Vi ser nærmere på brugernes stofpræferencer, om adgangen til stof-testning og en vurdering af perspektiverne for afkriminalisering/legalisering.

Der er eksempler på borgernære tilbud, hvor systemet har anstrengt sig på at nedbryde sektorovergange til fordel for sammenhængen og den røde tråd i behandlingen.

Vi stiller skarpt på der, hvor stofferne influerer på barndom og opvækst, på familien og de pårørende. Og vi tager temperaturen på de ansattes ytringsfrihed i en tid, hvor indlevelse i brugernes behov i højere grad end tidligere kan resultere i ubehageligheder for de professionelle

Lige som sidste år bliver konferencen fulgt af nogle journaliststuderende. De vil løbende sørge for interviews og skæve vinkler, der bliver publiceret på en lukket Facebook-gruppe for konferencens deltagere.

 Program

Download programmet som PdF-fil her PROGRAM

Tid

14.-15. marts 2017

Sted

Munkebjerg Hotel, Munkebjergvej 125, 7100 Vejle www.munkebjerg.dk

Målgruppe

Behandlere og ledere fra offentlige og private behandlingstilbud på stofmisbrugsområdet, misbrugskonsulenter, visitatorer, administratorer og politikere. 

Tilmelding

Elektronisk tilmelding her på siden inden 1.marts 2017 kl. 12:00 

Betaling

Deltagerbetaling opkræves efter at konferencen er afholdt via elektronisk faktura eller traditionel faktura. Konferencen har plads til 330 deltagere. De 155 først tilmeldte bliver indlogeret på Munkebjerg Hotel, herudover på hotel i Vejle (med arrangeret transport tur/retur).
Tilmelding er bindende. Ved sygdom eller forfald kan pladsen overdrages til anden side efter aftale med KABS VIDENs sekretariat. 

Pris

  • Fuld pakke I, kr. 4.325, som dækker adgang til konference og forplejning incl. festmiddag og overnatning i eneværelse.
  • Fuld pakke II, kr. 4.050, som dækker adgang til konference og forplejning incl. festmiddag og overnatning i dobbeltværelse.
  • Dag pakke, kr. 2.875, som dækker adgang til konference og forplejning, eksklusive festmiddag og eksklusive overnatning. 
  • Deltagelse i festmiddag (supplement til dag pakke) kan tilkøbes for kr. 475.

Arrangør

KABS VIDEN, Bakken 3, 2600 Glostrup, kabsviden@glostrup.dk

Program

Kathrine Bro Ludvigsen, Mia Heick, Karen Ervolder, Anne Hyldekvist, Pia Brix, Rasmus Axelsson, Christian Scharbau, Thomas Fuglsang

Sekretariat

Tilmelding, økonomi, leje af stande: kabsviden@glostrup.dk

Forbehold

Ret til ændringer i programmet forbeholdes


P R O G R A M

Tirsdag 14. marts

10:00

Velkomst
centerchef Thomas Fuglsang, KABS

10:05

Mentalisering – nyt patentmiddel?
Michael Adam Guul, cand.psych. et med., Århus

Mentalisering handler om at forstå egen og andres adfærd ud fra bagvedliggende mentale tilstande. Mentaliseringsbaseret behandling blev oprindeligt udviklet til behandling af borderline personlighedsforstyrrelse, men siden har tilgangen vundet udbredelse i behandlingen af en række psykiske lidelser, herunder antisocial personlighedsforstyrrelse, depression, misbrug, depression, spiseforstyrrelser mv.

10:45

Stofbrugere uden for behandling
Lars Fynbo, cand.scient.soc., Ph.d., Sociologisk Institut, KU

SFI publicerede kort før Jul en undersøgelse om stofbrugere uden for behandling. Som led i denne undersøgelse har jeg henover sommeren 2016 mødt brugerne på åbne stofscener og omkring væresteder og stofindtagelsesrum. Interviewene belyser både forskellige barrierer mellem brugerne og systemet, sociale udfordringer forbundet med at have et stofmisbrug, samt stoffernes indflydelse på brugernes hverdagsliv og selvforståelse. Generelt peger undersøgelsen på et fortsat behov for mere fleksible løsninger, der er tilpasset enkeltindividers forskellige behov og ressourcer, og på hvordan brugernes egne erfaringer med illegale stoffer kan udnyttes bedre af behandlingssystemet.

11:15

Pause

11:45

Stofmisbrug i familien og senfølgerne for barnet
Frid A. Hansen, seniorrådgiver/psykologspesialist ved Borgestadklinikken, Skien, Norge

Der kan gå mange år, før en forælder søger behandling for sit rusmiddelbrug – for et barn kan disse år være en hel barndom. Mange børn søger sidenhen i livet professionel hjælp. Ofte er anledningen problemer i parforholdet, på arbejdet, under studiet, i forhold til egne børn, eller på grund af eget brug af rusmidler. De kan fx opleve ensomhed, angst, stress og selvværdsproblemer. Hvordan sikrer vi, at behandlingen af den voksne får et forebyggende virkning for næste generation? Hvad betyder familiens misbrug for barnet?  Hvordan tager man hul på tabuet omkring rusmiddelbrug og hvordan taler man med forældrene, barnet og den samlede familie? Og hvordan sikrer vi helhed i behandlingen på tværs af sektorer i en tid med knappe ressourcer?

12:30

Flygtning på stoffer
Liv Stubbe Østergaard, cand.scient.soc., Institut for Folkesundhedsvidenskab, KU

Institut for Folkesundhedsvidenskab udfører på initiativ af KABS VIDEN en undersøgelse af udbredelsen af rusmidler og behandlingsbehov blandt flygtninge og asylansøgere i Danmark. Oplægget præsenterer nogle foreløbige data omkring typer af rusmidler, omfang og spredning af stoffer på modtagecentre, baggrund for anvendelsen, adgang til professionelle hjælpetilbud samt barrierer pga. lovgivning. Undersøgelsen vil resultere i en videnskabelig artikel om emnet senere i 2017.

 13:00

Frokost

 14:00

Parallelsessioner I (se abstracts side 7)

 

1. ClubDrugs og chemsex
Danny Reving, overlæge, speciallæge i psykiatri, KABS Stjernevang

Udover de klassiske misbrugsstoffer som cannabis og kokain, ser vi flere og flere henvendelser med misbrug af GHB/GBL og ketamin. Disse stoffer har ofte udgangspunkt i de unges klub-og festmiljøer og i særdeleshed i homo-miljøer, hvor de indgår i såkaldt ”chem-sex”. Hos nogle udvikler misbruget sig fra sporadisk weekendforbrug til særdeles invaliderende misbrug og kan være medvirkende årsag til markant social deroute. De somatiske komplikationer kan være overvældende og abstinenserne særdeles problematiske og potentielt livstruende. Vi ser nærmere på GHB/GBL og ketamin og belyser misbrugets omfang og konsekvenser både psykiatrisk og somatisk.

 

2. Inddragelse af familien i den voksnes rusmiddelbehandling(OBS: Kun i 1. session)
Frid A. Hansen, seniorrådgiver/psykologspesialist ved Borgestadklinikken, Norge

I Borgestadklinikken har man succes med at inddrage børnene i den voksnes rusmiddelbehandling. Men hvad kræver det? Hvordan kan man inddrage børnene i den voksnes behandling og hvilken effekt har det på såvel barn som forældre? Hvordan kommer vi børn og voksne i møde med respekt for deres egenværdier og evne til udvikling? Hvad stiller det af krav til behandlingsstederne og hvad skal behandlerne være opmærksomme på? Hvem følger op uden for det terapeutiske rum i Borgestadklinikken?
Parallelsessionen følger op på plenumoplægget og kommer med konkrete værktøjer og fokuspunkter de professionelle skal være opmærksomme på i familiearbejdet.
OBS: kun parallelsession I

 

3. Rum til børn og unge fra familier med stofbrug (OBS: Kun i 2. session)
Tine Lydolph, projektleder, Dit Rum

Små børn i familier med stofbrug kan vise forskellige tegn på mistrivsel, mens det hos unge kan vise sig som problemer med uddannelse, venskaber, parforhold mv. Dit Rum skræddersyr fleksible forløb til børn og unge ml. 0-25 år. Et bærende element i behandlingen er at inddrage det private og/eller professionelle netværk, for at bygge en solid støtte op udenfor behandlingsrummet. I parallelsessionen fortæller Dit Rum, hvordan man arbejder med børn og unge fra familier med stofbrug. Hvad kendetegner deres behov og udfordringer og hvorfor har netværksarbejdet så stor betydning?
OBS: kun parallelsession II

   4. Monalis Story (dobbelt-session: dokumentarfilm og panel)
Paneldiskussion: Jessica Nettelbladt, filminstruktør, Mia Heick, fagkonsulent og socialrådgiver, KABS FamilieVinklen, Kirsten Mundt, projektleder, Sundhedsstyrelsen.

Kom og se den prisbelønnede svenske dokumentarfilm Monalisa Story. Et usminket og autentisk billede af en kvindes liv og kamp med misbrug, behandling, op- og nedture gennem 8 år. Efter filmen er der paneldiskussion: Filminstruktør Jessica Nettelbladt fortæller om filmens tilblivelse og hvilken debat den har skabt i Sverige. Kirsten Mundt, projektleder i Sundhedsstyrelsen og Mia Heick, fagkonsulent og socialrådgiver i KABS FamilieVinklen, perspektiverer filmen til en dansk kontekst med fokus på gravide kvinder med stofbrug: Hvad er det for behov og udfordringer disse kvinder har? Hvad kan vi gøre for, at kvinder i Danmark ikke, som Monalisa, står foran en lukket dør, når de henvender sig om hjælp og behandling? Hvad er intentionerne med satspuljen Styrket indsats for gravide kvinder med rusmiddelproblemer og den harmoniserede og styrkede lovgivning om gravide kvinder? Hvilke initiativer er i gang og hvilke indsatser mangler?

Se mere om filmen Monalisa Story her: http://monalisastory.se/about/regivision.html

OBS: Filmvisning og paneldiskussion strækker sig over begge parallelsessioner.

  5. Fremskudt behandling af hepatitis C
Marianne Linnet, afdelingslæge, projektleder, Københavns Kommune

SACC-projektet (Shared Addiction Care Copenhagen) introducerer en helt ny model for borgernær udredning og behandling af hepatitis C hos stofbrugere. Stofbrugerne modtager det samlede tilbud i vante omgivelser på deres misbrugscenter: Blodprøver, rådgivning, fibroscanning og medicin. Projektet er blevet til i et tæt samarbejde mellem Københavns Kommunes stofbehandling og Infektionsmedicinsk afdeling på Rigshospitalet. Projektleder Marianne Linnet fortæller om principperne for shared care, som andre kommuner er velkomne til at genbruge.

 

6. Pixi-viden for pårørende
Anja Engmann, Bag facaden og Marianne Thomas Schouw, PårørendeNetværket Antistigma

Marianne Thomas Schouw og Anja Engmann har begge været/er pårørende til nær familie med stofafhængighed. Begge savnede de tilbud som pårørende, der var mere end en trøstende skulder. De savnede råd og vejledning til gavnlige og virksomme værktøjer til brug i det daglige og i mødet med det offentlige system. Kom og hør, hvorfor de vil samle de to foreninger i et nyt og stærkere pårørendenetværk; PårørendeCenter, hvad deres pårørendetilbud handler om, hvilken støtte og hjælp pårørende efterlyser og har brug for og hvorfor fællesskab og relationer er essentielle for både brugere og pårørende. På parallelsessionen lanceres og uddeles den spritnye ”Pixi-bog til pårørende”.




7. Håndtering af vrede i behandlingen
Ulla Damgaard Sørensen, psykolog, afdelingsleder i Dialog mod Vold, København.

Selvom vrede og vold ofte er en stor udfordring for mange mennesker med stofbrug, er det langt fra tit, at misbrugsbehandlere kender til redskaber, der kunne være nyttige at lære brugerne. De brugere som har svært ved at håndtere vreden, skaber konstant konflikter omkring sig selv og brænder dermed mange broer og muligheder. I Dialog mod Vold arbejder man målrettet med vrede og vredeshåndtering, testning for vrede før og efter behandlingen, risikovurdering mv. I parallelsessionen fortæller Dialog mod Vold om deres teknikker og erfaringer: Hvordan kan man arbejde med vredeshåndtering og vold? Hvilke teknikker er gavnlige til at kontrollere vrede, håndtere kritik eller fornærmelser og identificere højrisikosituationer? Hvordan arbejder man med følelser som vrede, jalousi, had og frygt? Hvilken betydning har vredeshåndtering for den enkelte, for familien/omgivelserne og for samfundet? 




8. Kampen mod stofferne
Chefkonsulent Rasmus Axelsson, KABS

Stofmarkedet udgjorde i 2013 en værdi på 25-30 mia. euro. Det betyder med andre ord at stofmarkedet i Europa er ganske stort og konsolideret trods medlemsstaternes forsøg på at nedbryde det. I denne parallelsession stiller vi skarpt på stofmarkedet i Europa og i en dansk kontekst. Hvor kommer stofferne fra, hvem bringer dem til Europa, hvordan udbydes de, hvem tjener pengene og hvad betyder stofmarkedet for borgere og brugere?
Der stilles skarpt på politiets indsatser i form af overvågning, beslaglæggelser og sporing af narkopenge. Ligeledes stilles der skarpt på den narkorelaterede bandekriminalitet og betydningen for stofmarkedet og samfundet.




9. Døgnbehandling og den røde tråd
Thomas Krøger, behandlingschef på Sct. Ols, Bornholm og Mette Havemann, teamleder i misbrugsafsnittet i Ålborg Kommune.

Mange kommuner er helt afvisende eller yderst tilbageholdende med brug af døgnbehandling. Men for mange stofbrugere er det gavnligt at være i en beskyttet døgnbehandling, som en del af den samlede indsats. Ålborg Kommune har gode erfaringer med brug af døgnbehandling og intern efterbehandling. I parallelsessionen vil oplægsholderne dele ud af deres erfaringer med samarbejdet mellem Sct. Ols og Ålborg Kommune: Hvordan tilrettelægger man den gode og helhedsorienterede behandling i et samarbejdet mellem borger, kommune og døgnbehandling? Hvad skal der til før, under og efter døgnbehandlingen, for at det bliver mest muligt succesfyldt for borgeren? Hvilke barrierer, dilemmaer og udfordringer kan der være i samarbejdet og hvordan håndteres det?

 

10. Noget om kokain og andre centralstimulantia
Peter Skanning, overlæge, speciallæge i anæstesiologi

Kokain er – efter hash - blandt de mest udbredte stoffer i Danmark. Hvordan virker de centralstimulerende rusmidler? Hvad er forskellen på kokain, amfetamin, methamfetamin og khat? Hvornår bliver det farligt, og hvorfor? Hvad skal man være opmærksom på ved tegn på forgiftning? Hvad er principperne ved førstehjælp og behandling på skadestuen? 

15:00

15:30


16:30

17:00

17:45

19:30

Kaffe og kage

Parallelsessioner II (gentagelse af sessioner med visse undtagelser)

Fælles forfriskning

Kulturel oplevelse

Fri leg

Middag

Onsdag 15. marts

09:00

Nervøs for at kritisere?
Rasmus Willig, lektor, PhD, cand.scient.soc, RUC

Rasmus Willig viser i sin seneste bog, Afvæbnet Kritik, at det er blevet sværere at ytre sig kritisk i forhold til sin arbejdsplads. Bogen er resultatet af syv års indsamling af svar på kritik, som medarbejdere har rejst på deres arbejdspladser. Materialet viser, at de ansattes kritik af strukturelle problemer på arbejdspladsen, bliver vendt til et individuelt problem og et anliggende hos den enkelte medarbejder. Hvad er det for en ny kultur, der vinder indpas på arbejdsmarkedet? Hvilke bagvedliggende årsager fører til afvæbning af kritikken? Og hvilke konsekvenser får det for borgerne og for vores samfund.

10:15

Pause

10:15

 

Relation før metode
Sverker Belin, forfatter, psykoterapeut og specialist i klinisk psykologi, Sverige

Det kan være hårdt og tidskrævende at lave relationsar­bejde med borgere, som har psykiske eller psykia­triske lidelser. Tilbagefald skuffer behandlerne, der kan blive modløse og indtage en straffende attitude. Belins vigtigste pointe er, at hvis borgeren overhovedet skal få gavn af vores indsatser, pædagogiske tilbud eller behandling, er det nødvendigt, at vi giver os tid til at skabe en bæredygtig relation. Først derefter bliver det relevant at tænke indsats og metode. I oplægget vil Sverker Belin vise, hvad en bæredygtig relation er og hvordan en bedre forståelse for disse menneskers perspektiv og verden betyder, at vi kan komme videre og være til hjælp.

11:00

Stoftest på køkkenbordet
Kim Gosmer, medicinalkemiker, projektleder for stoftestprojektet, Mændenes Hjem

Stofindtagelsesrum og heroinbehandling er blevet hverdagskost – nu kommer Danmarks første tilbud om test af illegale stoffer. Mændenes Hjem i København har søgt projektmidler efter inspiration fra The Loop i England, hvor man har tilbudt test af stoffer på festivals. Oplægget diskuterer stoftest som led i en harm reduction-strategi, samt hvorledes straks -analyser kan bidrage til et mere retvisende billede af narkotikasituationen på gadeplan. Kim Gosmer giver også et praktisk bud på testning i hjemmet. Hvad er mulighederne, hvilket informationer kan man opnå, og hvad er begrænsningerne, hvis ikke man har adgang til dyrt udstyr?

11:30

Pause 

12:00

 

Global Drug Survey – whats next in drug use?
Larissa J. Maier, Dr. des.  Schweiz  

Global Drug Survey (GDS) runs the world’s biggest drug survey, which is available in 10 languages – one of them is Danish. Larissa is member of the GDS Core Research Team, and will introduce the GDS methodology and discuss the survey results of the past three years (GDS 2014-2016). This will include an analysis of the responses of more than 7.000 Danish  recreational drug users who participated in the survey. The presentation will address the topics of alcohol, cannabis, MDMA and cocaine use as well as the use of new psychoactive substances and the role of the internet in terms of drug purchase. Finally, the Danish patterns of recreational drug use will be compared to use patterns in other European countries and implications for harm reduction and national drug policy will be discussed.

 12:30

Peace with drugs?
Mads Fuglede, USA-kommentator, cand. mag. i historie og filosofi

I forbindelse med det amerikanske præsidentvalg skulle vælgerne også stemme om legalisering/medicinsk brug af cannabis. USA er normalt kendt for en stram narkotikalovgivning og fortaler for War on Drugs. Men inden for de sidste par år, er der sket et skred og det er blevet lovligt i flere stater at dyrke og sælge cannabis til hhv. rekreativt eller medicinsk brug. Hvad er status efter valget i USA? Hvad ligger bag, delstaternes reformering af cannabislovgivningen og hvad vil det få af betydning for War on Drugs, afkriminalisering i USA og resten af verden? Og hvordan harmonerer det internationalt?

 13:00

 Tak for denne gang – frokost og hjemrejse

Find vej til arrangementet

Klik for at se et kort med stedets placering hos Google Maps >